فهرست ها
- خانه
- اخبار واطلاعیه
نقد کتاب کارخانه اسلحه سازی داوود داله
نشست نقد وبررسی کتاب «کارخانه ی اسلحه سازی داوود داله»
نشست نقد وبررسی کتاب «کارخانهی اسلحهسازی داوود داله» اثرمحمدرضا شرفی خبوشان باحضور نویسنده اثر؛ سید اکبر میرجعفری منتقد و یه میزبانی کتابخانه عمومی جوادالائمه(ع) شهرستان قدس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، نشست نقد وبررسی کتاب «کارخانهی اسلحهسازی داوود داله» باهمکاری قرارگاه فرهنگی نمازجمعه شهرستان قدس، فرمانداری قدس، اداره کتابخانه های عمومی شهرستان قدس با حضور محمدرضا شرفی خبوشان، نویسنده اثر؛ سیداکبر میرجعفری منتقد کتاب و جمعی از علاقمندان در کتابخانه عمومی جوادالائمه (ع) شهرستان قدس برگزار شد.
در ابتدای نشست طاهره عزتی، کارشناس-مجری نشست به معرفی اثر پرداخت و گفت: کتاب"کارخانه اسلحه سازی داوود داله"اثر محمدرضا شرفی خبوشان درباره شخصیت نوجوانی به اسم داوود داله است که داله به معنای دو شاخه (V) شکل تیرکمان سنگی است و این شخصیت دالهای را در اختیار دارد و سایر ملزومات تیرکمان سنگی را ندارد. این شخصیت به این دلیل که کارش جمعآوری داله است به او داوود داله میگویند و ماجراهایی برای این شخصیت رخ میدهد. داستان این کتاب مربوط به زمان جنگ تحمیلی است و در بردارنده روایتی از شیطنت بچههایی است که در فضای جنگ بودهاند. کتاب به نوعی با جنگ مرتبط می شود و به ساقط کردن هواپیمای ما از سوی آمریکا در اواخر جنگ نیز میپردازد.
وی در معرفی اجمالی از نویسنده کتاب گفت:محمدرضا شرفی خبوشان، نویسنده، شاعر و مدرس ادبیات فارسی، متولد ۱۳۵۷، اهل ورامین است که پیش از انتشار رمان «عاشقی به سبک ون گوک»، مجموعه داستان «بالای سر آب ها» و رمان «موهای تو خانه ماهی هاست» را در زمینه داستانی و همچنین مجموعه های «از واژه ها تهی» و «نامت را بگذار وسط این شعر» را در زمینه شعر منتشر کرده؛ مجموعه داستان «بالای سر آب ها» ی شرفی خبوشان، برنده کتاب سال دفاع مقدس و کتاب «موهای تو خانه ماهی هاست» برگزیده پنجمین جشنواره داستان انقلاب شده بود. رمان «عاشقی به سبک ون گوگ» پنجمین اثر اوست که موضوعی پیرامون پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در سال ۱۳۵۷ دارد و نامزد جایزه جلال شده بود.
کارشناس -مجری نشست در ادامه سخنانش در معرفی سیداکبر میرجعفری منتقد این مراسم گفت: وی دارای مدرک کارشناسیارشد زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است. میرجعفری کارشناس دفتر تألیف و برنامهریزی کتابهای درسی است و با مجلۀ شعر، روزنامۀ همشهری و روزنامۀ اطلاعات همکاری داشته است. اولین اثر منتشر شدۀ او کتاب «نقد و تحلیل شعر انقلاب» بود که در سال ۷۶ چاپ شد. وی برگزیده و داور بسیاری از کنگرهها و جشنوارههای شعری بوده است. از آثار او میتوان به «چند مجلس از دهۀ اول»، «اماننامه»، «حرفی از جنس زمان» و «پایان رنگهای جهان» اشاره کرد.
محمدرضا شرفی خبوشان، نویسنده کتاب «کارخانهی اسلحهسازی داوود داله» سخنران دیگر نشست بود؛ وی با ابراز خوشحالی ازاینکه این مراسم در محیط کتابخانه برگزارمی شود گفت :کتابخانه بهترین مامن عالم است و کتابخانه دربردارنده آثار کلامی فراوانی است و بهترین مکان برای عروج معنوی وشخصیتی است.
وی سپس به معرفی کتاب پرداخت وخلاصه ای از کتاب را برای شرکت کنندگان بیان کرد و گفت: نگارش کتاب را سال ۱۳۹۸ آغاز کردم و در حدود ۵ ماه نوشتن کتاب زمان برده است؛ این اثر قطعا تخیلی است ولی برگرفته از تجربیات ام نیز می باشد، شخصیت هرکتابی برآمده از تجربیات زیستی ونظری نویسنده است ولی در نهایت هر شخصیتی برساخته وتخیلی است.
درادامه مراسم سیداکبر میرجعفری منتقد برنامه گفت :کتابهایی که برای نوجوان نوشته می شود نباید تفاوتی با کتاب بزرگسال داشته باشد چه درحوزه شعر و چه حوزه داستان. در چاپ برخی از کتابهای مرتبط با این رده سنی می بینیم که اسم کتاب نوجوان است وتصاویرش برای کودکان وهمین امر سبب می شود که اغلب نوجوانان سبب افت شخصیت خود می دانند که چنین کتابی را دست بگیرند؛ ولی درکتاب" کارخانه اسلحه سازی داوود داله "در گوشه ای از جلد کتاب نوشته شده کتاب نوجوان وعلاوه برآن طرح جلد کتاب نشان دهنده اینکه کتاب صرفا برای نوجوان باشد رامشخص نمی کند.
به گفته منتقد؛ کتاب درفضایی اتفاق افتاده که فضای نوجوانان نسل دهه ۶۰ است وشاید برای دهه های بعدی قدری ملموس نباشد. ولی برای نوجوان دهه ۶۰ که ساخت تیرکمان لذتبخش بوده است، عنوان کتاب جذاب خواهد بود؛ نویسنده درابتدای کتاب برای نوجوانان نسلهای بعد که آن فضا را نمی شناسند فضای آن زمان را ترسیم کرده تا با تلاش وخواندن ابتدای کتاب پیوند با مابقی ماجرا برقرارشود.
وی گفت:اگر کتابی شروع غیر جذابی دارد نمی توان آن را کنار گذاشت. ما خیلی وقتها به نظرات و تحلیل دیگران برای اینکه چه کتابی برای خواندن خوب است نیاز داریم و به دلیل افزایش کتابها وکثرت چاپ باید از افرادی که کتابشناس هستند کمک گرفت. داستان کتاب درفضای دهه ۶۰ اتفاق می افتد که نوجوان آن دهه با نوجوان امروزه فرق دارد، نوجوان دیروز خودش اسباب بازی می سازد در فضای بیرون بزرگ می شود برخلاف نوجوان امروزه که درآپارتمان است و توصیفی که نویسنده از فضای داخل خانه وبیرون از خانه نقل می کند با زندگی نوجوان امروزه متفاوت است.
میرجعفری منتقدکتاب "کارخانه اسلحه سازی داوود داله "افزود:کتاب خواندن خوب ومفیداست و اگرمیخواهید کسی را به کتاب خواندن علاقمند کنید باید به او ثابت کنید که با کتاب خواندن از نقطه الف به ب وبعد به مرحله بعد میرود ولی به شکل شعاری نباید گفت کتاب خواندن خوب است بلکه باید از فواید کتابخوانی گفت و بعنوان مثال یک مادر وقتی رمان خوانده باشد بسیار موفق تر خواهد بود چرا که خواندن هر رمان درواقع روبرو شدن با یک تجربه و زندگی جدید است و به درک ما از زندگی افزوده می شود وخواندن تجربیات دیگران امری مهم و ضروری است.
در ادامه برنامه مینا حمزه لو ازشرکت کنندگان در این مراسم درباره کتاب"کارخانه اسلحه سازی داوود داله" گفت: ابتدای کتاب برای نوجوان گیرایی ندارد ولی به مرور برایشان جذاب می شود. شایدچنین به نظر بیاید که مخاطب کتاب بیشتر پسران نوجوان هستند ولی فضای داستان به مرور عوض می شود و با نوع دیگری از نوشتن مواجه می شوند که در ابتدا هیجان ندارد ولی رفته رفته جذاب می شود وهمچنین کتاب برای معرفی جنگ؛ سبک جدیدی را مطرح کرده است.
فاطمه جباری از دیگرشرکت کنندگان در مراسم در مورد کتاب مورد نقد گفت: فضای داستان بسیار جذاب بود چرا که دوران کودکی خودم هم شبیه فضای داستان و برایم ملموس بود. زبان کودکانه داستان وعشق ظریقی که بین داوود و لیلا بود و توصیف محیط زندگی شخصیت داستان از دیگر مواردی بود که برایم جذابیت داشت. فضا سازی مناسب و واگوییهای شخصیتها پررنگ است و در انتهای داستان با سقوط هواپیما سرنوشت مهری خانم ولیلا وامید سوال برانگیز می شد که نویسنده از زبان شخصیت اصلی نیز این پرسشها را مطرح می کرد؛ نکته دیگر اینکه داوود شخصیت اصلی داستان صادقانه درونیات خود رابه زبان می آورد که برجذابیت داستان می افزود.
در ادامه برنامه محمدرضا شرفی خبوشان؛ نویسنده اثرعلت استفاده از کلمه ناآشنای داله در اسم و متن کتاب گفت: درورامین(شهر محل تولدم) به دوشاخه ای که از درخت تهیه می شود تا از آن تیروکمان بسازند داله گفته می شود و اصرار داشتم این کلمه حفظ شود و از کارهایی که درنوشتن داستان می شود انجام داد معرفی و استفاده از کلماتی است که دریک منطقه رایج است تا دیگران باآن آشنا شوند.
در پایان منتقد گفت: با خواندن این کتاب پی می بریم نسل پیش ازما چگونه زندگی می کرد؟ چه وسایل تفریحی داشت وتفاوت نسل الان با نوجوان نسل ۶۰ چیست وحتی رابطه والدین دهه ۶۰ با امروزه چقدر متفاوت است. پی می بریم با تاریخی که چندان از آن فاصله نداریم چقدر تفاوت ایجاد شده است، باتوجه به اینکه موضوع اصلی کتاب جنگ نیست درمورد تاثیر جنگ در زندگی ما و زندگی اطرافیان ما و به ظرافت به تعامل خانواده ها با جنگ پرداخته است.
وی افزود:این رمان، رمان نوجوان است وانتظار داریم دغدغه های افراد بالای سی سال دراین کتاب نباشد ودغدغه های گروه نوجوان را شامل شود که این موارد در رمان مشهود است و مورد دیگر موضوعات اخلاقی هم با توجه به گروه سنی مطرح شده و واقعیتها کتمان نشده است مثلا وقتی اشاره به تیروکمان شده است گنجشک زدن توسط شخصیت داستان که کاری ناپسند است نیز بیان شده است.
در ادامه تعدادی دیگر از شرکت کنندگان به بیان برداشتها ونظرات خود درباره کتاب "کارخانه اسلحه سازی داوو داله"پرداختند وهمچنین قسمتهایی از کتاب توسط نویسنده و شرکت کنندگان جمع خوانی شد .
گفتنی است نشست نقد وبررسی کتاب «کارخانه اسلحه سازی داوود داله» با همکاری قرارگاه فرهنگی نمازجمعه شهرستان قدس، فرمانداری قدس، اداره کتابخانه های عمومی شهرستان قدس، کانون پرورش فکری کودکان نوجوانان و کانون خدمت کتاب رضوی شهرستان قدس و به میزبانی کتابخانه عمومی جواد الائمه شهرستان با تقدیر از نویسنده و منتقد اثر به کارخود پایان داد.
